10 werkzame principes voor vitale zorgmedewerkers

Hoewel iedere zorgmedewerker uniek is en iedere vorm van ondersteuning of nazorg anders uitpakt binnen een andere omgeving, zien we toch een aantal werkbare principes ontstaan uit de 8 initiatieven en de evaluatie van Vitale Delta. We hebben ze op een rij gezet:

Gratis mentale ondersteuning voor alle medewerkers in zorg en welzijn

Samen sta je sterker biedt gratis mentale ondersteuning, algemene coaching en een luisterend oor aan elke medewerker in zorg en welzijn die door de coronacrisis verhoogde werkdruk ervaart. Medewerkers die behoefte hebben aan een mentale coach kunnen zich op www.samenstajesterker.nl aanmelden hiervoor.

Honderden onafhankelijke, professionele coaches staan op vrijwillige basis klaar voor zorg- en welzijnsmedewerkers die behoefte hebben aan een persoonlijk, kortdurend traject. Zodat zij weten dat ze er niet alleen voor staan. CNV Zorg & Welzijn biedt deze dienst aan, deelnemers hoeven geen lid te zijn of te worden om van ‘Samen sta je sterker’ gebruik te maken.

Samen sta je sterker promoten binnen jouw organisatie? Download hier de toolkit met tekst voor intranet, Facebook, LinkedIn, Twitter of Instagrampagina en/of interne nieuwsbrief plus een aantal afbeeldingen.

De samenwerking met de Goldschmeding Foundation

De Goldschmeding Foundation heeft als doel een betere wereld te initiëren door te denken vanuit het belang van de ander. Dit vanuit de overtuiging dat er een betere wereld ontstaat als mensen en organisaties handelen vanuit het fundamentele uitgangspunt dat je een ander verder wilt helpen. De Foundation wil hiertoe een bijdrage leveren door innovatieve praktijkprojecten en excellent wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen die inspelen op belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het gebied van Mens, Werk en Economie. Hiervoor ondersteunen zij innovatieve praktijkprojecten en excellent wetenschappelijk onderzoek binnen de thema’s Inclusieve Arbeidsmarkt, Circulaire Economie en Menswaardige Samenleving. Toen de coronacrisis ontstond onderzocht de Goldschmeding Foundation waar zij en haar branchegenoten konden bijdragen aangezien de crisis de zorg voor veel uitdagingen stelde. Van daaruit is de samenwerking ontstaan met deRotterdamseZorg, die zich in die periode ook bezig hield met de ondersteuning van werkgevers met vraagstukken over de mentale gezondheid van zorgprofessionals. “De zorgsector kende al voor de coronacrisis substantiële personeelstekorten, waardoor de sector onder grote druk kwam te staan om de zorg te leveren die in de crisis gevraagd werd. De Goldschmeding Foundation wilde in deze situatie bijdragen aan het vergroten van de capaciteit in de gezondheidszorg. Dit initiatief draagt bij aan die capaciteit door te focussen op de duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals en zo verzuim en uitval te voorkomen,” aldus Peter Brouwer, Programmamanager Inclusieve Arbeidsmarkt. deRotterdamseZorg is de Goldshmeding Foundation enorm dankbaar dat zij middelen beschikbaar heeft gesteld om zorgmedewerkers in de Covid-19 periode te ondersteunen zodat zij duurzaam inzetbaar blijven om de juiste zorg te kunnen verlenen.


Deze uitgave is in samenwerking gemaakt met Vitale Delta en Goldschmeding Foundation

Rotterdam Science Tower

Marconistraat 16 (etage 9)

3029 AK Rotterdam

info@derotterdamsezorg.nl

Colofon

Redactie Marlies van Vianen Paulien Roggeveen Sophie Veraart Eindredactie Sophie Veraart

Visual design Ellen van Onselen

Beeld en fotografie EVO design Adobe Stock

image