Interview met Hans van Dijk, Parnassiagroep – Antes

Maatwerk voor Antes-zorgmedewerkers

Coaching van medewerkers en teams is niet nieuw voor Antes. Als onderdeel van de Parnassiagroep, met 15.000 medewerkers die regelmatig te maken kregen met fusies en herstructureringen, heeft de organisatie beschikking over eigen (team)coaches en supervisoren. Een daarvan is Hans van Dijk, die samen met zijn collega’s van de Parnassia Academie het initiatief nam om tijdens de coronacrisis extra ondersteuning te bieden aan de zorgprofessionals die in de ‘frontlinie’ staan. In de vorm van een luisterend oor en met het doel om verlichting te bieden en de collega’s op de been te houden. Vrijblijvend, laagdrempelig en op maat.

Normaal gesproken wordt coaching aangeboden op vraag of tussenkomst van een leidinggevende, maar nu kunnen zorgmedewerkers tijdens een spreekuur zelf aangeven als ze behoefte hebben aan het delen van hun zorgen en een luisterend oor. Regelmatig gebeurt dat anoniem en met een gevoel van schaamte. Hans legt uit waarom: “Een veelgehoorde opvatting is dat je als hulpverlener sterk moet staan en voor anderen zorgt. Dat maakt het moeilijk om te onderkennen dat je zelf last hebt van mentale druk en om hulp moet vragen. Zeker onder ambulante hulpverleners leeft het gevoel dat zij niet mógen uitvallen. En dat terwijl de druk door de beperkende maatregelen vanwege corona veel hoger ligt dan normaal.”

Telefonisch spreekuur voor zorgmedewerkers in de frontlinie

Uitdagingen

Hans schetst een beeld van de extra uitdagingen voor de zorgprofessionals van Antes: “Medewerkers in de kliniek moeten 8 uur lang mondkapjes dragen, soms in heftige settingen. Dat is zwaar. Patiënten moeten dat ook, maar soms willen of begrijpen ze het niet. Hoe ga je daar mee om? Ambulante medewerkers hebben ‘wisselende contacten’. Zij weten niet wat ze bij binnenkomst aantreffen en hoe veilig dat is. Het is ook moeilijker om op een goede manier contact te houden met je patiënten. Sommigen kunnen beeldbellen, anderen willen of kunnen dat niet of hebben geen apparatuur. Dat moet je allemaal oplossen.”

Teamcoach Hans van Dijk, Parnassiagroep – Antes

“Zorgprofessionals komen anoniem en met een gevoel van schaamte op het spreekuur”

Spreekuur

Twee keer per dag, op vaste momenten, houden Hans en zijn collega’s een telefonisch spreekuur om hun collega’s in het veld te helpen. “Wij luisteren, stellen vragen en proberen een beeld te krijgen van wat mensen doet besluiten om te bellen en om hulp te vragen. Die redenen zijn divers. De een wil graag zijn verhaal kwijt, de ander zoekt inhoudelijke informatie. Soms verwijzen we door omdat door de druk van corona zich onderliggende problemen manifesteren, of starten we een individueel coachingstraject. Het is allemaal maatwerk dus.”

Heel blij

Tot nu toe zijn er zo’n 70 gesprekken geweest, en dat mag best wat doorgroeien van Hans. “Blijkbaar is het lastig om mensen te bereiken via intranet. Dat is jammer want degenen die wij spreken zijn heel blij met dit spreekuur. Ook delen zij hun positieve ervaringen met collega’s. En ik word heel blij als leidinggevenden ons rechtstreeks benaderen met de vraag wat wij voor hun medewerkers kunnen doen.” Op de vraag of en hoe er follow up plaatsvindt, antwoordt Hans: “We vragen aan iedereen die wij spreken of zij behoefte hebben aan een vervolg. Ook dat verschilt van persoon tot persoon. Als teamcoaches hebben we nog niet gekeken naar wat wij geleerd hebben van dit initiatief en hoe we dat kunnen meenemen naar de toekomst. We zitten nu nog volop in de gesprekken, en proberen dat zo goed mogelijk te doen. Wat ons betreft gaan we door zo lang het nodig en mogelijk is.”

Door deelnemer Luisterend Oor:

”Heb het als zeer zinvol ervaren vooral omdat de coach blijk gaf van veel ervaring en meteen tot de kern kon komen, ondanks dat het telefonisch was, zeer knap.”

Vitale Delta deed onderzoek naar dit initiatief.

Beknopt Antes

Meer weten over dit artikel?

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Rob Boeijen - teamcoach