Interview Kim van Rijthoven, IJsselland Ziekenhuis

Aandacht en ruimte

Al aan het begin van de eerste COVID-golf merkte het IJsselland Ziekenhuis dat veel medewerkers behoefte hadden aan extra ondersteuning om de heftige gebeurtenissen een plek te geven. Omdat de doelgroep divers is, werd gezocht naar verschillende coachingsmiddelen die in samenhang met elkaar, maar ook losstaand de juiste hulp aan alle medewerkers konden bieden. Dat leidde onder andere tot het inzetten van een psychosociaal team, waarvan geestelijk verzorger Kim van Rijthoven deel uitmaakt. Daarmee richt zij haar aandacht niet alleen meer op patiënten, maar biedt zij ook een luisterend oor voor medewerkers.

Het psychosociaal team bestaat naast geestelijk verzorgers ook uit medisch maatschappelijk werk en de psychologen. Kim vertelt: “De onderlinge samenwerking bestond al, en we hebben deze geïntensiveerd tijdens de eerste golf. Samen met de HR-afdeling ontwikkelden we een folder over de beschikbaarheid van het psychosociale team met als thema ‘We zijn er voor elkaar’. Ook deelden we tips over hoe je stress herkent en je goed voor je zelf kunt zorgen. Ons psychosociale team is er voor iedereen: de verpleging, de facilitaire en paramedische dienst en het transferbureau. De commissie Peer Support, specifiek voor arts-assistenten en medisch specialisten, bestond al maar hebben we ook opnieuw onder de aandacht gebracht.”

Laagdrempelig

Inmiddels hebben al zo’n 200 medewerkers de weg naar het psychosociaal team gevonden. Kim: “We hebben bewust gekozen voor een laagdrempelige aanpak. Ik loop dus gewoon even binnen op de afdeling en via het bekende praatje bij het koffiezetapparaat kom je er snel genoeg achter wie er behoefte heeft aan een luisterend oor. Dan maken we daar een individuele afspraak voor. Voor de meeste mensen is dat al genoeg, maar soms is het ook nodig dat we iemand doorverwijzen naar andere hulpverleners. Anderen hebben nog geen gebruik gemaakt van onze diensten, maar geven aan het wel heel fijn te vinden dat er een vangnet is.”

“Via het praatje bij het koffiezetapparaat zie ik al snel wie er behoefte heeft aan een luisterend oor”

“Het is als geestelijk verzorger belangrijk zichtbaar te zijn in de organisatie”

“De samenwerking met medisch maatschappelijk werk en de psychologen is geïntensiveerd en versterkt”

Corona slaat niemand over

De resultaten zijn niet concreet meetbaar, maar wel boven verwachting. “We horen regelmatig terug van medewerkers dat zij het fijn vinden om aandacht te krijgen, en vooral om gehoord te worden. Het is echt heftig wat zij meemaken. Zij zien zoveel patiënten overlijden, ook mensen die dezelfde ochtend nog vrolijk aan het ontbijt zaten. Dat grijpt je toch persoonlijk aan, hoe ervaren je ook bent. Voor sommigen bleek het ook ingrijpend dat zij opeens op een andere (Covid-) afdeling ingezet werden. En na een heftige dienst in het ziekenhuis wachten ook thuis weer de coronabeperkingen en de angst om zelf ziek te worden. Niemand krijgt een time-out.”

En nu verder…

De coronacrisis en de inzet van het psychosociale team leidde ook tot nieuwe inzichten, vertelt Kim: “Een voordeel van de samenwerking met maatschappelijk werk en de psychologen is, dat we elkaar nu nog beter weten te vinden en mensen makkelijker naar elkaar doorverwijzen. Voor de toekomst willen dit team dan ook graag behouden. Ook denken we na over hoe we de nazorg vorm kunnen geven. In algemene zin heeft corona ons allemaal bewust gemaakt van onze kwetsbaarheid. En ik wist het eigenlijk al, maar heb nu weer in de praktijk gezien hoe belangrijk het is om als geestelijk verzorger zichtbaar te zijn in de organisatie. Het is mooi dat wij met ons werk collega’s de ruimte kunnen bieden om stil te staan bij wat zij doen, wat er gebeurt, en wat zij zelf belangrijk vinden.”

Beknopt IJsselland ziekenhuis

Meer weten over dit artikel?

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Ineke Tomesen