Interview met Siri Siepel, De Zellingen

De meerwaarde van nazorggesprekken

De 1.300 medewerkers van (thuis)zorgorganisatie De Zellingen staan er niet alleen voor tijdens de zware coronacrisis. Het management vindt dat goede patiëntenzorg alleen kan worden verleend als er ook goed voor de zorgverleners zelf wordt gezorgd. Het bieden van psychosociale ondersteuning, een luisterend oor en een vangnet voor gevoelens van stress of angst zijn daarbij heel belangrijk. Daarom richtte de zorgorganisatie een Piekerlijn in waar medewerkers laagdrempelig en vertrouwelijk hun verhaal kunnen doen aan psychologen en geestelijk verzorgers uit de eigen organisatie. Na de eerste COVID-golf werd er ook ruimte gecreëerd voor teams om in groepsverband een beroep doen op extra psychosociale ondersteuning. En dat bleek om meerdere redenen een waardevolle aanpak.

Siri Siepel is als manager Herstel & Revalidatie betrokken bij het inrichten van de nazorggesprekken en was bij meerdere sessies aanwezig. “Vooral aan het begin van de coronacrisis was de onzekerheid groot en de mentale druk hoog; het vertalen van de vele RIVM-richtlijnen, het werken met en de schaarste van beschermingsmiddelen, een afdeling die afgesloten werd vanwege een uitbraak. Daarnaast speelde de angst om besmet te raken en uit te vallen. Dat zorgde voor veel emoties, en ook schuldgevoel naar collega’s toe. Het was gewoon heel spannend, en daarom zo goed om dat met elkaar te kunnen delen tijdens de nazorggesprekken. Soms gingen de gesprekken heel concreet over het werken met beschermingsmiddelen, maar vooral over ieders beleving. We zijn heel blij dat de medewerkers zich tijdens die sessies veilig voelden om dat te doen. Daardoor vinden ze steun bij elkaar en dat versterkt de teambinding.”

Communicatie en zichtbaarheid

De Zellingen is een informele organisatie, en dat betekende echt even schakelen aan het begin van de crisis. Siri: “Vanuit een ons-kent-ons-cultuur moesten we ineens de overstap maken naar een crisisorganisatie, met aanpassingen in de structuur en vooral veel maatregelen, die elkaar in een rap tempo opvolgden. Dat was wennen voor medewerkers, maar op dat moment kon het niet anders. Bovendien was het management in die tijd minder zichtbaar doordat we vanaf huis werkten. Tijdens de nazorggesprekken bleek maar weer eens hoe belangrijk goede communicatie dan is, evenals zichtbaarheid van het management. Deze zichtbaarheid wordt vergroot door niet alleen een maatregel maar ook de context duidelijk uit te leggen. Hierdoor ontstaat er meer begrip.”

Via de Piekerlijn kunnen medewerkers laagdrempelig en vertrouwelijk hun verhaal doen

“We zijn uitgedaagd om op andere manieren te laten zien dat we er als managementteam zijn voor onze medewerkers.”

Nog meer winstpunten

De medewerkers van De Zellingen zijn positief over de extra ondersteuning die hun werkgever biedt. Dat geldt voor de Piekerlijn, en zeker ook voor de nazorggesprekken. Siri: “De inhoud van de nazorggesprekken verschilt per team, omdat zij zelf bepalen wat er besproken wordt tijdens de sessie. Als management krijgen wij waardevolle inzichten die we graag meenemen op de lange termijn, zoals de kracht van aandacht en waardering, en het belang om te laten zien dat wij er als managementteam zijn voor onze medewerkers en hen ondersteunen. Wat ook mooi is, is dat er door de nazorggesprekken beter contact is ontstaan over de disciplines heen. Zo hoorde ik van een van de psychologen dat de samenwerking met de zorg nu veel soepeler verloopt en het makkelijker is om feedback te vragen. We verkennen nu hoe we die winstpunten kunnen borgen voor de toekomst.”

Door woonzorgmanager:

“Fijn vooral om terug te kijken, wat is er precies gebeurd? Wat hebben we geleerd en wat hebben we gemist. De persoonlijke aandacht en er zijn voor elkaar.“

Vitale Delta deed onderzoek naar dit initiatief.

Beknopt De Zellingen

Meer weten over dit artikel?

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Jacqueline Reijnders – HR-adviseur