Inzicht in effectiviteit van aanpak en inzet van coaching initiatieven

Evaluatie Extra Coaching voor zorgmedewerkers

Samenvatting resultaten en aandachtspunten

Om inzicht te krijgen in de effectiviteit die de acht initiatieven hebben gehad op medewerkers zijn drie initiatieven nader geëvalueerd. Wat vonden medewerkers nu wel of niet prettig in de mentale ondersteuning die hen geboden werd door de werkgevers? Hoe is de manier waarop het initiatief is opgezet, gecommuniceerd en geïmplementeerd ervaren?

Uit het onderzoek zijn de volgende resultaten naar voren gekomen:

De evaluatie heeft in het eerste kwartaal van 2021 plaatsgevonden bij

Small Group Trainingen (SMT) Franciscus Gasthuis & Vlietland



Nazorggesprekken De Zellingen

Luisterend Oor Parnassiagroep-Antes

Belang van ondersteuning door werkgever


Uit de evaluatie van de drie initiatieven blijkt dat deelnemers over het algemeen waarderen dat de werkgever ondersteuning aanbiedt.

Zorgmedewerkers zijn over het algemeen positief over de initiatieven


Zorgmedewerkers die hebben deelgenomen zijn over het geheel genomen positief, met name over de Small Group Trainingen met workshops (SMT) en het Luisterend Oor. Ook de Piekerlijn is positief ontvangen. Bij de Nazorggesprekken waren er kritische geluiden vanuit de medewerkers omdat men zich tijdens de eerste covid-19 golf alleen voelde staan en managers - tijdens een uitbraak - niet op de afdeling mochten komen. In de tweede golf is dat veranderd. Steun en zichtbaarheid van managers wordt dan als helpend ervaren in moeilijke tijden. Medewerkers hebben vooral behoefte aan een goed teamklimaat. Gesprekken met collega’s worden als heel waardevol ervaren.

Bekendheid in de organisatie en PR


Medewerkers zijn vaak niet bekend met het initiatief totdat hun leidinggevende hen erop wijst. Informatie over de initiatieven wordt wel gegeven door leidinggevenden, nieuwsbrieven en informatie op de website en bij webinars, maar in de praktijk niet goed gevolgd door medewerkers in verband met een ‘informatie overload’. De nieuwsitems volgen elkaar snel op.

Implementatie van het initiatief


Een nieuw initiatief zoals ‘Extra coaching’ lanceren voor medewerkers in de zorg vergt een planning en een tijd voor pr en uitvoering. Bij één van de initiatieven duurde het zelfs langer dan drie maanden voordat een grote groep medewerkers hiervan had kennisgemaakt.

Passend bij de dagelijkse werkroutine


Een initiatief is kansrijk als deze bij de dagelijkse werkroutines in te passen is, blijkt uit het onderzoek. Toestemming krijgen van leidinggevende om een uur aan training en workshops deel te nemen, maar je collega dan alleen moeten achterlaten op een drukke afdeling, geeft geen goed gevoel. In feite is er dan nog geen tijd vrij gemaakt voor de werknemer om training en coaching te krijgen.

Laagdrempeligheid


Medewerkers zijn positief over laagdrempelige initiatieven zoals: Luisterend Oor en de Piekerlijn, waarbij de leidinggevenden ook niet op de hoogte worden gesteld van de coaching. De medewerkers kunnen anoniem hun hart luchten. Initiatieven waar je niet zomaar gebruik van kunt maken of waar veel voor geregeld moeten worden, worden ervaren als minder toegankelijk en zijn minder bekend bij medewerkers.

Aanpak van het onderzoek

Dit evaluatieonderzoek heeft plaatsgevonden bij Franciscus Gasthuis & Vlietland (Small Group Trainingen), De Zellingen (Nazorggesprekken) en Parnassiagroep-Antes (Luisterend Oor). Er is onderzoek gedaan zowel door middel van een klein kwantitatief onderzoek aan de hand van een online enquête als een kwalitatief onderzoek, waarbij een focusgroep is gerealiseerd en interviews zijn gehouden met deelnemers.

Door Heleen van der Stege en Katja van Vliet, onderzoekers bij Vitale Delta