Andere vormen van begeleiding

De zorg in de verpleeghuizen wordt zwaarder. Er zijn dan ook meer verpleegkundigen nodig om die zwaardere zorg te coördineren. Met de impulssubsidie kon Sonneburgh starten met extra werkbegeleiding door de verpleegkundig dag-, avond- en nachthoofden. Deze werkbegeleiders worden 8 uur boventallig aan een verpleegkundige in opleiding gekoppeld en biedt de mogelijkheid om verpleegkundigen niveau 4 binnen Sonneburgh op te leiden.

Dit gebeurt op verschillende afdelingen zodat de studenten verschillende patiëntencategorieën leren kennen en leren flexibel te werken. Voor het opleiden schakelen de teamleiders, praktijkopleiders en werkbegeleiders veel met elkaar. De werkbegeleiders stimuleren zowel de verpleegkundigen in opleiding als de werknemers om kritisch te reflecteren en te leren in hun werk.

Rouleren over afdelingen

Van geen naar 5 studenten kunnen opleiden

0

Uitdagingen

Tijd en ruimte

Met de impulssubsidie kon meer tijd worden gereserveerd voor het opleiden. Toch blijft het in de praktijk lastig om tijd en ruimte te maken om een student te begeleiden.

Kleine organisatie

Sonneburgh is een kleine organisatie waar veel speelt. Dit zorgt ervoor dat het begeleiden van studenten relatief veel vraagt van de organisatie en niet altijd goed te organiseren is.

Resultaten

  • Verpleegkundigen in opleiding kunnen na slagen zelf ook werkbegeleider worden om de praktijkbegeleiding binnen Sonneburgh te versterken.
  • Het rouleren van studenten over verschillende afdelingen draagt bij aan een hoger leerrendement en flexibeler werken.

“Het is prachtig om te zien hoe graag werkbegeleiders hun kennis willen doorgeven”

Ies Paalvast - locatiemanager

“Ik zorg er als werkbegeleider voor dat er feedback wordt gegeven, ik de studenten trigger op leermomenten en ik daag ze uit om op een verpleegkundig niveau na te denken”
Sadia - werkbegeleider
“De zorg is met elkaar en van elkaar leren: levenslang leren”
Student

Vervolg

Sonneburgh maakt nu meer begeleidingscapaciteit vrij zodat de opleiding beter geborgd wordt en meer studenten opgeleid kunnen worden. Zo is de ambitie om elke nieuwe verpleegkundige die bij Sonneburgh komt werken meer coachende taken te geven. Van de mensen die door Sonneburgh zelf zijn opgeleid willen ze graag zien dat ze ook werkbegeleider worden zodat de afdeling praktijkbegeleiding meer versterking heeft. Als dat gebeurt kan ook de opleiding niveau 4 aangeboden blijven. Daarnaast krijgen de dag-, avond- en nachthoofden, die ook werkbegeleider zijn, de mogelijkheid om een management associate degree te halen op de Hogeschool Rotterdam voor meer loopbaanontwikkeling.

“Het rouleren van studenten over verschillende afdelingen draagt bij aan een hoger leerrendement en flexibeler werken”

Lees meer over de opstart van het initiatief in het interview van februari 2021

Bij Laurens merkten ze dat door de toename van studenten de begeleidingscapaciteit steeds meer onder druk komt te staan. Een grondige analyse heeft inzicht gegeven in de knelpunten en het feit dat er in de loop van de jaren een verschuiving heeft plaatsgevonden van taken en verantwoordelijkheden van de onderwijs- naar de zorginstelling.

Professionaliseren van de praktijk- en werkbegeleiding

“Veranderen is lef tonen”
Karin Lemmers - Programmamanager Beroepsopleidingen

Met het project PraktijkLeerVersterkers heeft Laurens samen met adviesbureau Tulser een nieuw begeleidingsmodel ontwikkeld waardoor verschillende betrokkenen in het begeleidingsproces op dezelfde manier te werk gaan. Werkbegeleiders staan dicht op de student en de praktijkbegeleiders dicht op de werkbegeleider als coach. Er is binnen het project een nauwe samenwerking met Het Albeda College, Zadkine College en Hogeschool Rotterdam voor het oplossen knelpunten. Daarnaast wordt de app AskMe ingezet als ondersteuning voor het verbeteren van de begeleiding.

Uitdagingen

Visie

De visie op begeleiding werd door betrokkenen verschillend ingevuld. De visie is samen met de verschillende domeinen opnieuw vastgesteld en vanuit deze visie is een nieuw begeleidingsmodel ontwikkeld gericht op het gehele systeem (theorie en praktijk).

Uniformiteit

Iedere werk- en praktijkbegeleiders werkten vanuit hun eigen ervaring met de studenten. Er bestond geen eenduidige aanpak aan de hand van modellen en/of afspraken. Laurens heeft eerst alle taken en werkprocessen in kaart gebracht. Nieuwe werkprocessen zijn uitgewerkt en kunnen door studenten en betrokken begeleiders tijdens het werk worden geraadpleegd via AskMe.

Aansluiten van theorie op praktijk

Studenten hebben beperkt zicht op wat er tijdens de stage kan worden geleerd en komen onvoldoende voorbereid op stage. Hierdoor raken studenten teleurgesteld en wordt er een extra beroep gedaan op de begeleiding in de praktijk. In samenspraak met de onderwijsinstellingen worden afspraken gemaakt hoe studenten zich goed kunnen voorbereiden op de stage en welke taken en verantwoordelijkheden de onderwijs- en zorginstelling hierin hebben.

Belasting van werkbegeleiders

Belasting van werkbegeleiders. Werkbegeleiders zijn buiten de begeleiding in het primaire zorgproces veel tijd kwijt met beoordelen van documenten, verslaglegging en examineren. Samen met de onderwijsinstellingen wordt bekeken hoe dit kan worden vereenvoudigd, zodat de begeleidingscapaciteit optimaal wordt benut.

Resultaten

  • Er is een nieuw begeleidingsmodel "praktijkbegeleiding” ontwikkeld dat past bij deze tijd. Een model dat door de praktijk wordt gestuurd die passend is bij de opleiding en leermogelijkheden die Laurens biedt. Met het begeleidingsmodel werken alle disciplines aan hetzelfde doel; zorg van hoge kwaliteit leveren en opleiden met duidelijke rollen en taken.
  • Hoger leerrendement: Voor feedback, evalueren en reflecteren maken de student en de werkbegeleider gebruik van de app AskMe. De werkbegeleider krijgt ondersteuning om de student goed te begeleiden en de student leert stapsgewijs hoe taken veilig en zelfstandig kunnen worden uitgevoerd. Hierdoor ontstaat meer autonomie voor de student. Zowel de werkbegeleider als de student ervaart door gebruik van de app een hoger leerrendement.
  • Intensieve samenwerking tussen de onderwijsinstellingen en Laurens bij het oplossen van knelpunten en herinrichten van werkprocessen. Er zijn afspraken gemaakt op de voorbereiding op de stage op school te laten plaatsvinden op basis van door Laurens aangeleverde teamprofielen met uitgebreide info over de stageplaats.
“Het is een hele andere manier van werken, maar die verdient zich aan alle kanten terug. We zien door PraktijkLeerVersterkers in dat je door betere samenwerking studenten beter kunt opleiden.”
Karin Lemmers - programmamanager Beroepsopleidingen

Vervolg

Laurens implementeert het nieuwe begeleidingsmodel "praktijkbegeleiding” nu ook op meerdere locaties. Er is een animatie gemaakt die op een praktische manier uitleg biedt over de werking en voordelen van het gebruik van het begeleidingsmodel. Zo willen ze steeds meer collega's inspireren om de uniformiteit in begeleiding na te streven.

“Het is leuk om dingen niet te kunnen, want dan kun je iets leren”