Andere vormen van begeleiding

Bij De Zellingen stond de begeleiding van studenten en zij-instromers op de tocht en dreigde er overbelasting bij ervaren zorgmedewerkers. Ook wilden zij de kwaliteit van de werkbegeleiding vergroten.

Daarom heeft De Zellingen een model van begeleiden gecreëerd waarin het team verantwoordelijk is voor de dagelijkse begeleiding, er vaste werkbegeleiders gekoppeld worden aan de studenten voor regelmatige inhoudelijke begeleiding, er op elke locatie één werkbegeleider ‘plus’ is die op de werkplek de werkbegeleiders en teams ondersteunt in het geven van werkbegeleiding en zijn er ontwikkelcoaches die de vaste werkbegeleiders en de werkbegeleiders ‘plus’ ondersteunen. Onderdeel van het model is een ‘professioneel kader’ waarin vaste afspraken staan over het inwerken van de Collega’s-In-Opleiding voor de teams en de werkbegeleiders.

Onderdeel van het begeleidingsmodel is dat er in nauwe samenwerking met een vaste docent van het ROC Albeda gekoppeld aan de 1e jaars collega’s-In-opleiding en verzorgt zij, samen met de ontwikkelcoaches maandelijkse intervisie aan deze groep.

Collega's-In-Opleiding

Hierin komt aan de orde: wat komt er op je af in de eerste periode als collega-in-opleiding, hoe stel je je POP op, wat ga je de komende periode leren en hoe pak je dat aan etc. Hiermee ontlasten zij de werkbegeleiders en worden de collega’s-In-opleiding vanaf de start van hun opleiding geholpen om zelf regie te nemen over hun leerproces. Naast de intervisie worden er ook kennisworkshops aangeboden rond thema’s die van belang zijn bij het inwerken. Denk aan slikken, transfer, omgaan met mensen met dementie, ziektebeeld Parkinson.

De werkbegeleiders volgen een leerlijn werkbegeleiding waarin zij leren over begeleiden op de werkvloer. Naast de inzet als werkbegeleider onderzoeken de werkbegeleiders (‘plus’), ontwikkel coaches en de instellingsdocent vanuit het Albeda samen welke innovatieve vormen van werkbegeleiding ingezet kunnen worden om de cio’s beter te begeleiden. Zo is een start gemaakt het dagelijks begeleiden van cio’s door middel van de Wilkey.

Om het belang van leerlingen te benadrukken worden de studenten ‘Collega’s In Opleiding (CIO’s)’ genoemd.

Er is gefocust op het behouden van de student door de juiste inzet van begeleidingsvormen.

Uitdagingen

Nieuwe gewoonten

Aandacht blijven houden op de structuur waarop de werkbegeleiding is vormgegeven en niet terugvallen op oude gewoonten. Om dit te voorkomen worden continu de voordelen en de behaalde resultaten geëvalueerd.

Onboarding

De Zellingen vindt het belangrijk dat iedere cio goed landt. Daarom is een professioneel introductiekader ontwikkeld die de cio helpt gefaseerd kennis te maken met de afdeling.

Onderzoek

Samen met het Albeda onderzoeken we wat het effect is van deze manier van begeleiden is op het behoud van onze cio’s

Uitbreiding

Hoe gaan we dit model en de groepsgewijze benadering uitbreiden naar oudere jaars cio’s en nieuwe eerste jaars? En naar de thuiszorg?

Resultaten

  • De tools en de intervisiegroepen zorgen ervoor dat de studenten een groei doormaken in persoonlijke ontwikkeling. Ze leren reflecteren, feedback te geven en te ontvangen.
  • Voor de eerstejaars is het professionele introductiekader ontworpen die de student helpt fase voor fase kennis te maken met de zorg op de afdeling. De studenten vinden dit een prettige methode.
  • Voor de CIO's is de Will Key ontwikkeld. Dit is een sleutelhanger met drie kaartjes die zorgen voor meer structuur van begeleiding op een dag. De studenten komen beter aan hun opdrachten toe door de drie vragenkaartjes aan de Will Key voor plannen (ochtend), monitoren (middag) en evalueren (einde dag).
  • Op een afdeling is een studentenbord geplaatst met daarop een overzicht van alle CIO's. Daarop staat in welke fase ze zitten, welke handelingen ze mogen uitvoeren en wat nog getoetst moet worden. Hierdoor is meer zicht op de ontwikkeling van de student.
“De werkbegeleiders zijn de belangrijkste spil in de begeleiding van de cio's.”
Joke van Alten - manager leren & ontwikkelen
“Voorheen vond ik het lastig om school en het werk in de zorg te combineren. Maar hulpmiddelen, zoals de Will Key en het introductiekader maken het opstellen van doelen, plannen en delen van mijn studie makkelijker.”
Signella, student
“Je mag de tijd en ruimte nemen om te landen en kennis te maken met de afdeling, het werk en de collega's.”
Signella

Vervolg

De ambitie is om deze voor De Zellingen nieuwe structuur van begeleiding in de praktijk als een olievlek over de organisatie heen te verspreiden. Na deze pilot gaan we evalueren en met de managers contracteren t.a.v. de verdere voortgaan.

“We hoorden in de intervisie al 2 cio’s zeggen dat deze erg geholpen heeft om de eerste periode goed door te komen. Deze manier van werken draagt dus zeker bij aan het behoud van onze cio’s”
Joke van Alten
“Boor energie en kwaliteit aan en je gaat vliegen”
Marianne - ontwikkelcoach

Het Erasmus MC heeft ervoor gekozen de subsidie in te zetten voor 4e jaars HBO-V studenten die de minor acute zorg hebben gevolgd. Door een afstudeerstageplaats aan te bieden op een afdeling met acute zorg kunnen studenten hun kennis en inzichten tijdens de afstudeerstage verder ontwikkelen en toepassen. Om dit mogelijk te maken heeft het Erasmus MC extra stageplaatsen gecreëerd op de Long COVID-afdeling en de High Care Cardiologie.

Van geen naar 6 studenten opgeleid op de COVID-afdeling

0

Extra stageplaatsen voor 4e jaars hbo-V studenten

0 naar 6 studenten opgeleid op de COVID-afdeling en 0 naar 3 bij de Cardiologie High Care. Totaal 9 studenten die de minor Acute zorg hebben gevolgd en aansluitend hun afstudeerstage hebben voldaan.

De studenten hebben vooraf extra lessen gevolgd bij Erasmus MC Academie zodat ze nog beter waren voorbereid op de stage. De verpleegkundigen die de studenten dagelijks begeleiden zijn vooraf geïnformeerd en gedurende de stage gecoacht door de praktijkbegeleiders. De uren van de praktijkbegeleider op de High Care Cardiologie zijn tijdelijk uitgebreid. Voor de Long Covid afdeling is er een HBO verpleegkundige deels vrij gepland voor de begeleiding van de studenten. Beide praktijkbegeleiders hebben regelmatig contact gehad met de instellingsdocent.

Van geen naar 3 studenten bij de Cardiologie High Care

0

Uitdagingen

Druk

Op de High Care Cardiologie wordt veel verwacht van studenten omdat de zorg hier complex is. Dat past niet bij iedere student en kan als hoge druk worden ervaren. Voor anderen werkt het juist motiverend.

Balans

COVID was tijdens de stage nog een vrij onbekend ziektebeeld. Het was een uitdaging om een balans te vinden tussen goede zorg en het bieden van begeleiding aan de studenten.

Resultaten

  • Door de theorie te verbinden aan het leren op de werkplek kunnen de studenten de theorie beter toepassen en sneller doorstromen naar een verpleegkundige vervolgopleiding.
  • Studenten doen unieke ervaringen op in de complexe zorg die past bij de minor en mogelijk hun verdere loopbaan.
“De stage heeft ervoor gezorgd dat ik een voorsprong heb. Ik heb heel veel meegemaakt waardoor ik zelfverzekerder, gemotiveerder en bekwamer ben geworden. Ik heb gefloreerd!”
Jard - vierdejaars student
“Collega’s deden er alles aan om de studenten zo goed mogelijk te betrekken in de ontwikkelingen en de zorg. We leerden samen.”
Anne - vierdejaars student

Evaluatie

Jard en Anne zijn inmiddels gediplomeerd verpleegkundige en werkzaam op de afdeling waar ze hun afstudeerstage hebben gevolgd. De ervaring die ze hebben opgedaan maakt dat ze sneller door kunnen groeien naar een vervolgopleiding in de acute zorg. De basis is gelegd tijdens het volgen van het theoretische deel van de minor en de ervaring die ze onder begeleiding van gediplomeerd verpleegkundigen hebben opgedaan tijdens de stage.

Vervolg

Het Erasmus MC heeft op basis van de ervaringen het aantal nieuwe stageplaatsen uitgebreid. De PACU (Post Anesthesie Care Unit) en Recovery zijn inmiddels toegevoegd en mogelijk in de toekomst ook de SEH en IC. Mede door deze pilot is er behoefte aan meer gepersonaliseerde leerroutes voor de studenten van de minoren Oncologie en Kind en Jeugdigen.

“Werkplekleren, rolmodellen en kennis op het juiste moment aanbieden zijn belangrijke factoren voor de ontwikkeling van studenten maar ook van medewerkers.”
Rianne Sell-Sintmaartensdijk - stafadviseur stagebureau verpleegkundige

Lees meer over de opstart van het initiatief in het interview van maart 2021