Leerafdelingen

Als gevolg van de coronapandemie sloot het IJsselland ziekenhuis een aantal reguliere afdelingen en werden speciale Covidafdelingen ingericht. De begeleiding van studenten in de zorgpraktijk kwam hiermee onder druk te staan. Er mochten namelijk geen studenten op de Covidafdelingen stagelopen. Al eerder waren er ideeën om op de orthopedie afdeling een leerafdeling te starten. Omdat deze afdeling niet sloot ontstond hier een kans voor de studenten.

Leerafdeling op de orthopedie

“Het is echt leuk, ik kom steeds makkelijker aan mijn leerdoelen en voel me steeds zelfverzekerder worden"

Student leerafdeling orthopedie

De afdeling orthopedie en het leerhuis begonnen een samenwerking en startten een leerafdeling met als doel, een beter leerklimaat en meer zelfregie bij de student. Daar hoort een nieuwe manier van begeleiding bij die meer coachend van aard is en als uitgangspunt heeft dat de studenten het zélf doen. Om de nieuwe manier van begeleiden in te bedden werden de werkbegeleiders bijgeschoold over coaching.

Van 9 naar 12 studenten

0
0
“Studenten lopen 24/7 rond op de leerafdeling. We zien dat ze daardoor aan hun leerrendement komen en voldoende begeleiding kunnen ontvangen.”
Miranda Visser - praktijkbegeleider

Uitdagingen

Student in regie

Het is een uitdaging voor de werkbegeleiders om studenten zelf de regie te laten nemen over hun leer- en ontwikkeltraject tot zorgprofessional.

Nieuwe manier van begeleiden

Werkbegeleiders en verpleegkundigen moeten de kans krijgen te wennen aan de nieuwe manier van begeleiden. Dat kost tijd. Extra ondersteuning in de vorm van cursussen helpt hen de nieuwe methode eigen te maken.

Verhouding studenten en patiënten

Er loopt een grote groep aan studenten op de leerafdeling ten opzichte van de zestien patiënten die op de leerafdeling liggen. Soms zijn dat al 10 studenten en daar komen nog de stagiaires bij. Door ook avond- en nachtdiensten aan te bieden is er meer ruimte voor spreiding en leerrendement.

Resultaten

24/7 inzet

Er is meer ruimte voor begeleiding doordat de studenten overdag, in de avond en soms ook in de nachten stage lopen. Deze spreiding maakt het voor de begeleidende verpleegkundige makkelijker en minder belastend.

Beter klinisch redeneren

Bij een te grote groep aan studenten in vergelijking met de zorg wordt door de werkbegeleider de groep in tweeën verdeeld. De ene groep kan werken op de leerafdeling en de andere groep krijgt een verdieping op de theorie van de desbetreffende patiëntengroep waar zij voor zorgen. Dit resulteert in het beter kunnen klinisch redeneren van studenten.

Brede oriëntatie

De leerafdeling wordt multidisciplinair gedragen. Studenten van de leerafdeling worden ook uitgenodigd om een kijkje te nemen op andere afdelingen, zoals de OK. Hierdoor krijgen studenten beter inzicht in de verschillende disciplines in een ziekenhuis.

“Het werd hoog tijd voor een leerunit, patiënten zijn belangrijk, studenten zijn onze toekomst en in de toekomst moet je goed investeren”

Amanda van Herwaarden - strategisch opleidingsadviseur

“Het wordt duidelijk uitgelegd dat het een leerunit is, iedereen moet leren en het is mooi te zien dat het kan”

Patiënt leerafdeling orthopedie

Vervolg

Het IJsselland ziekenhuis gaat door met het trainen van de werkbegeleiders. Ze organiseren werksessies over thema’s als: grenzen stellen, loslaten en vertrouwen. Daarnaast wil het ziekenhuis het klinisch redeneren verder optimaliseren door studenten bijvoorbeeld een opdracht te geven.

“Leren doen we allemaal”
“Hier mag je leren"

Lees meer over de opstart van het initiatief in het interview van oktober 2021

De hoge werkdruk en overbelaste begeleiding maakt het voor het Maasstad Ziekenhuis lastig om studenten in het hele zorgproces goed op te leiden zodat ze zelfstandig aan de slag kunnen. Omdat de uitstroom onder jong gediplomeerden groeit voelde het ziekenhuis de noodzaak om actie te ondernemen. Zodoende startten ze de leerunit op de longafdeling met de visie om meer waarderend te begeleiden, meer te coachen en de zelfstandigheid van de studenten te bevorderen.

Leerunit op de longafdeling

“Het opzetten van deze leerunit bewijst dat je niet eindeloos aan de tekentafel hoeft te zitten. Soms moet je het ook gewoon doen.”

Linda Kuipershoek - teamleider Academie

De leerunit is bedoeld voor BBL-, BOL studenten, stagiairs van de opleiding verpleegkunde, maar ook voor jong gediplomeerden of trainees van buiten het ziekenhuis. Om kwalitatieve begeleiding te garanderen zijn negen leercoaches aangesteld die de studenten coachen. Hiervoor hebben zij een tweedaagse training gehad.

De focus lag op het kwalitatief begeleiden van studenten

“Wat deze leerunit uniek maakt is dat wij zowel de BBL als de BOL studenten laten participeren. Ik ben daar trots op want ik vind dat iedereen recht heeft om te kunnen leren.”

Petra Vogelaar - teamleider Longafdeling

Uitdagingen

Meer afstemming

Iedere leercoach heeft zo zijn eigen manier van coachen. We onderzoeken hoe ze meer met elkaar in verbinding kunnen staan zodat ze van elkaar leren.

Doel scherp houden

Hoe ontwikkelen we de leerunit verder zonder het doel uit het oog te verliezen (studenten een rijke leerervaring bieden)?

Loslaten

Voor verpleegkundigen is het vaak nog lastig om de student de ruimte te geven en daarmee controle los te laten, ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Resultaten

  • De leercoaches voelen zich verantwoordelijk voor het coachen naar de student. Dit resulteert in studenten die zich ook verantwoordelijk voelen.
  • De studenten in de groep op de leerunit voelen zich met elkaar verbonden, waardoor ze open staan om van en met elkaar te leren.

  • De studenten voelen zich serieus genomen en weten zelfstandig te handelen.

Vervolg

Het ziekenhuis gaat nu onderzoeken hoe de leerafdeling geoptimaliseerd kan worden om de kwaliteit van begeleiding te verbeteren en om nog beter aan te sluiten bij de behoeftes van de studenten.

“Kwaliteit gaat voor kwantiteit”

Lees meer over de opstart van het initiatief in het interview van april 2021