Leerafdelingen

Bij Lelie zorggroep is een leerafdeling gestart op locatie Westerstein waar studenten boven formatief stage lopen. Aanleiding hiervoor was de lage instroom bij de organisatie. Terwijl stagiairs erg enthousiast waren over hun stageperiode bij Lelie Zorggroep. Praktijkopleider Wilma had vanuit haar vorige baan ervaring met het opzetten van een leerafdeling en zag hier kansen.

Samen met Zadkine is een leerafdeling opgezet voor verpleegkundigen op een afdeling met complexere zorg, voor cliënten met dementie en extra complexe problematiek in gedrag. Insteek van de leerafdeling is om meer aan te sluiten bij de leerstijl van studenten door vooral de focus op ‘doen’ te leggen. De achtergrondinformatie vanuit de teamleidster en diverse disciplines wordt gedragen waarmee studenten in de praktijk aan de slag kunnen. Daarnaast is er wekelijks een instellingsdocent op de leerafdeling aanwezig die de theorie overbrengt naar de studenten.

Leren door te doen in de psychiatrie

Van 2 naar 10 stageplaatsen

0
0

Uitdagingen

Informeren van medewerkers

De medewerkers waren aanvankelijk bang dat de begeleiding te veel tijd zou kosten. Het is van belang om de medewerkers zoveel mogelijk te informeren over de voordelen van een leerafdeling. Bij Lelie zorggroep is dat gedaan door constant in gesprek te blijven en een startsessie voor de leerafdeling te organiseren.

Informeren van familie

Door ook familieleden van de cliënten actief te informeren bij aanvang van het project ontstond meer begrip voor de situatie en kregen ze alle steun en medewerking. De familieleden zien dat er meer tijd en aandacht is voor de bewoners.

Resultaten

  • Medewerkers zijn meer gemotiveerd en vinden hun werk leuker.
  • Er is een nieuwe instroom doordat stagiaires/studenten zich verbonden voelen met de Lelie zorggroep. Ze willen na hun stage in de vakanties of als weekendkracht aan de slag of kiezen ervoor om de overstap te maken naar een BBL-route.
  • Doordat er nu ervaring is met de ontwikkeling van een leerafdeling is een blauwdruk voor de organisatie ontstaan die zij ook voor andere locaties kunnen gebruiken.
“Met de subsidie hebben we tijd kunnen maken voor gesprekken, werkbegeleiders cursussen kunnen geven, een extra praktijkopleider kunnen coachen en het kunnen borgen”
“In eerste instantie denk je; dat is geen plek voor leerlingen. Maar er is ook een type leerling die juist van deze uitdaging houdt”

Leni Hoogendoorn - manager wonen, zorg en welzijn

Vervolg

De ervaringen van de leerafdeling op de locatie Westerstein zijn gedeeld binnen de organisatie en positief ontvangen. Een tweede leerafdeling is nu gestart op de locatie Slinge in samenwerking met het Albeda College. Daarbij wordt ook de praktijkopleider van locatie Westerstein gevraagd om te ondersteunen en mee te denken vanuit de ervaringen die zij heeft opgedaan.

“Je leidt niet alleen studenten op, maar je haalt ook het beste in je medewerkers naar boven!”

Lees meer over de opstart van het initiatief in het interview van juni 2021

Al jaren is het een knelpunt om voldoende stageplaatsen voor de opleiding Bachelor Medisch Hulpverlener (BMH) te verkrijgen, zowel voor de regio als voor het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Ondanks de terughoudendheid over het plaatsen van de studenten uit deze beroepsopleiding, zonder veel werkervaring, in de acute zorgverlening zijn ze een leerafdeling gestart op de spoedeisende hulp (SEH). Op deze leerafdeling leren en werken de stagiaires BMH en studenten SEH-verpleegkunde samen onder supervisie van een vaste gediplomeerde werkbegeleider.

Deze werkbegeleider kan zowel een SEH-verpleegkundige, als een Bachelor Medisch Hulpverlener zijn. Werkbegeleiders hebben een training gehad, “Het nieuwe denken”, dat gericht is op coaching en op een andere manier van begeleiden. Voorheen liepen de studenten mee met een werkbegeleider, met de nieuwe methode is het andersom: de werkbegeleider loopt mee met de studenten. Op die manier worden de studenten op een andere manier gemotiveerd en geactiveerd door de werkbegeleiders. Beide zijn positief over deze manier van leren in de praktijk.

Een leerunit met BMH studenten op de acute zorg

“Er is ruimte om samen met de verpleegkundige in opleiding te sparren en feedback aan elkaar te geven. Zo leren we elke dag nieuwe dingen van elkaar.”

BMH student

Van 0 naar 4 stageplaatsen

0

Uitdaging

Kwaliteit

Bij grote drukte kan de begeleiding/coaching van studenten niet gegarandeerd worden. Daarom wordt in uitzonderlijke gevallen teruggegaan naar 1 op 1 begeleiding.

Resultaten

  • De theoretische kennis van BMH’ers en de praktijkervaringen van de SEH-verpleegkundigen in opleiding zorgt voor een versnelde ontwikkeling.
  • Naast de extra stageplaatsen voor BMH, die op de leerafdeling gecreëerd zijn, zijn er ook extra SEH-verpleegkundigen in opleiding aangenomen.
“Het is uniek om met leerunits op een acute afdeling te werken, wij zijn de eerste in de regio. Voor beide SEH-afdelingen is dit in deze Covid-periode echt een uitdaging!”

Marij de Gouw - senior opleidingsadviseur

“Het mooiste moment was toen we ineens het gehele team meekregen en ze de voordelen inzagen van de leerafdeling op de SEH”
Astrid Wols - opleidingsadviseur

Vervolg

  • Om ervoor te zorgen dat nog meer studenten gekwalificeerde BMH’ers en SEH-verpleegkundige worden, wil het Franciscus Gasthuis & Vlietland het initiatief 'de leerafdeling' verspreiden als een olievlek. Momenteel wordt het aantal stageplaatsen uitgebreid door ook op de SEH-locatie Gasthuis een leerunit te maken.
  • Een andere droom is om op een verpleegafdeling een zorginnovatiecentrum (ZIC) te starten. Hier zijn de voorbereidingen voor gestart. Afstudeerstudenten onderzoeken hoe ondanks de arbeidsmarktkrapte het leren op de werkvloer georganiseerd kan worden zodat het kan bijdragen aan de kwaliteit van opleiden en de ontwikkeling van de studenten en zorg. Dit is een mooie eerste stap.
“Opleiden is duur, niet opleiden kost kapitalen”

Lees meer over de opstart van het initiatief in het interview van januari 2021