Leerafdelingen

Om de begeleidingscapaciteit op een woonzorggroep te vergroten wilde Argos Zorggroep stagiaires Verzorgende IG niveau-3 en Verpleegkunde niveau-4 in een aangepaste vorm begeleiden. In samenwerking met het ROC Zadkine is Argos een TOF (Teaching On the Floor) leerafdeling op de woonzorggroep de Clematis gestart. Het doel van deze pilot is om met hetzelfde aantal zorgprofessionals de begeleiding, het leerrendement en de motivatie van studenten te vergroten en het aantal stagiaires te verdubbelen.

Teaching On the Floor

“De studenten werken graag op de TOF leerafdeling. Ze willen er niet meer weg, omdat er een fijne begeleiding en structuur is.”

Linda van Luttikhuizen - werkbegeleider

Leren en begeleiden staan centraal op de TOF leerafdeling en de zorg aan bewoners wordt volledig door het team stagiaires geborgd. Na het volgen van trainingsdagen vanuit het ROC Zadkine heeft Argos Zorggroep een eigen scholing ontwikkeld gericht op begeleiding op de TOF leerafdeling en het progressiegericht begeleiden

Van 6 naar 12 studenten

0
0

“Doordat we elke dag openen met een opstart, leerdoelen en afsluiten met een eindevaluatie merk je dat de studenten bewuster bezig zijn met hun ontwikkeling”

Uitdagingen

Wisseling van studenten

Door privéomstandigheden van studenten en vertraging van studieopdrachten zijn er veel wisselingen van stagiaires op de TOF afdeling.

Bezetting op meerdere niveaus

Juiste bezetting van niveaus en leerjaren van stagiaires op de TOF leerafdeling.

Resultaten

  • Stagiaires kunnen zich per dag inschrijven om een uur aan schoolopdrachten te werken. Door dit inzichtelijk te maken ontstaat ook echt ruimte voor de stagiaire om aan zijn of haar leerproces te werken en kunnen begeleiders hierop anticiperen met de werkzaamheden op de werkvloer. Bovendien hebben zowel de student als de begeleiders meer zicht op de voortgang van de studie.
  • In plaats van een skillslab zijn leermiddagen ingezet waarin projecten met thema's worden gestart, zoals het project rondom de Wet Zorg en Dwang. Gezamenlijk wordt onderzocht wat de wet precies inhoudt, betekent voor de woon-zorggroep en bewoner en hoe je ermee omgaat als stagiaire of zorgverlener. Momenteel buigen de studenten zich over het project, Positieve gezondheid.

Vervolg

Argos Zorggroep wil eerst zorgen dat alles geïmplementeerd is en leren uit de ervaringen. Daarna gaan ze op een rustig tempo de TOF leerafdeling uitbreiden. Uiteindelijk streven ze naar een zorginnovatiecentrum (ZIC) voor de toekomst waar nog meer niveaus en zorgprofessionals met elkaar leren.

"Leer een stagiaire leren en leer van een stagiaire"

Michelle Wesdijk - woonzorgregisseur, teamleider

Toen Humanitas zag dat de aantallen in BBL-leerlingen en medewerkers terugliep zijn ze in gesprek gegaan met het Albeda. Samen onderzochten ze welke begeleidingsvorm het beste aansloot bij de leerlingen om ze te boeien, binden en te behouden. Uit deze samenwerking is een Praktijk Gestuurde Leerroute (PGL-route) ontstaan voor BBL-niveau 2/3/4 leerlingen, waarin de principes van Werkplekleren worden toegepast.

Bij een PGL-route zijn de leerlingen zelf verantwoordelijk voor hun leerproces. Het startpunt is het zichtbaar maken van de leerbehoefte. Vervolgens worden de leerlingen in de gelegenheid gesteld zich te ontwikkelen in de werksituaties met behulp van leervormen naar keuze. Daarbij worden de principes van Werkplekleren; verbinden, verdiepen, reflecteren & praktiseren toegepast. Situaties in de praktijk worden omgezet naar leersituaties en omgekeerd. Al doende leert men van elkaar.

Het verder ontwikkelen van Praktijk Gestuurd Leren door de principes van werkplekleren

Er is gefocust op het behouden van de student door de juiste inzet van begeleidingsvormen.

Het onderwijs is ook nauw betrokken tijdens de stageperiode. In de eerste 10 oriëntatieweken wordt er vier halve dagen lesgegeven op locatie aangevuld met stage-uren op de afdeling. In de tweede opleidingsfase is de docent twee dagen per week aanwezig voor het lesgeven en een keer per twee weken een ochtend om met de leerlingen mee te lopen op de afdeling. Daardoor heeft de docent een goed beeld van de leersituaties, voortgang en onderlinge samenwerking van de leerlingen.

“Door de nieuwe manier van opleiden en begeleiden ligt mijn hart steeds meer bij de zorg. Het diploma helpende niveau-2 heb ik behaald en volgend jaar start ik bij Humanitas aan niveau-3 VIG.”

Quinten - student helpende niveau-2

Uitdagingen

Anders leren en doen

Deze nieuwe manier van opleiden vergt duurzame verandering van gedrag en cultuur bij zowel de medewerkers als de leerlingen en stagiaires.

Communicatie

Door corona was het een uitdaging om verschillende disciplines te informeren en mee te nemen in het proces. Inmiddels organiseert Humanitas bijeenkomsten waarbij iedereen geïnformeerd wordt.

Beroepshouding

Sommige leerlingen hebben nog geen beroepservaring. Wanneer de leerlingen ervoor kiezen om in de zorg te komen werken is het van belang dat de leerlingen een beroepshouding ontwikkelen. In de PGL-route is hier aandacht voor.

Resultaten

Opleiders up to date

Opleiders van Humanitas zijn altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen doordat zij aangesloten zijn bij de Academie Voor Werkplekleren (AVW). Hierdoor kunnen zij sneller de principes en nieuwe technologieën doorvoeren in de PGL-route.

Hogere doorstroom

Door de nieuw PGL-route stromen meer leerlingen niveau-2 door naar niveau-3 of komen in vaste dienst werken bij Humanitas.

Meer inzicht in leerontwikkeling

Door duidelijke rolverdeling met de PGL route kan Humanitas goed bijhouden hoe de ontwikkeling van iedere leerling verloopt. De docent die elke week op de werkvloer aanwezig is heeft nauw contact met de leerlingen en overlegt wekelijks met de werkbegeleiders en opleiders om de kwaliteit van begeleiden en opleiden te bevorderen.

“We worden als helpende overal bij betrokken en krijgen de ruimte om zelf handelingen uit te voeren die we nog moeten leren. Het voelt fijn wanneer collega's zien dat ik het kan en ze mij vertrouwen.”

Francis - student helpende niveau-2

Vervolg

Om werkplekleren binnen de PGL-route bekender te maken wil Humanitas zich gaan richten op de open dagen voor de toekomstige leerlingen. Er zijn twee meeloopdagen georganiseerd om de toekomstige leerlingen kennis te laten maken met hoe het is om op deze manier te leren. Hierbij worden toekomstige leerlingen gekoppeld worden aan huidige leerlingen van Humanitas zodat zij gemakkelijk vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen delen. Op de tweede dag draaien de toekomstige leerlingen van de open dag een lesdag mee op de werkvloer bij wijze van proef studeren.

"Door elkaar te motiveren komen we gezamenlijk verder en ontstaat er liefde voor de zorg”
Francis