Wat is een leerafdeling?

Acht deelnemende organisaties hebben een impuls gegeven aan de begeleidingscapaciteit door een leerafdeling te starten op een bestaande afdeling. Maar wat is een leerafdeling nu precies?

Zelfstandig zorg verlenen

Een leerafdeling is een afdeling binnen een zorgorganisatie die helemaal gericht is op het opleiden en begeleiden van studenten naar de beroepspraktijk. Leerafdelingen worden opgezet op afdelingen waar patiënten en cliënten ook daadwerkelijk behandeld of verzorgd worden. De studenten leveren in een zelfstandig team de patiëntenzorg en worden ondertussen gecoacht door gediplomeerde werkbegeleiders. Door de interactie met patiënten en cliënten leren de studenten de theorie in de praktijk toe te passen. Ook leren ze sneller en doen ze waardevolle ervaringen op. Deze beroepspraktijkvorming wordt steeds belangrijker omdat de zorg steeds complexer wordt.

FOTO ©ALBEDA

Begeleiding op de werkvloer

Doordat op een leerafdeling studenten van verschillende niveaus en leerjaren werken ontstaat een unieke manier van opleiden. Bovendien wordt de begeleiding van de studenten door de werkbegeleiders ‘met de handen op de rug’ aangeboden. Dat wil zeggen dat de begeleider gedurende de stage, met de juiste aansturing, meer op de achtergrond komt te staan als vraagbaak en coach. De student doet het zélf. Dit vraagt voor de werkbegeleider om loslaten en vertrouwen. Reflecteren, feedback geven en evalueren zijn bij deze methode erg belangrijk.

Verbinding met het onderwijs

Op een leerafdeling wordt de student, naast een werkbegeleider, ook bijgestaan door een docent van het opleidingsinstituut die zelf regelmatig aanwezig is op de werkvloer. Denk hierbij aan intervisie dagen, huiswerkdagen en/of scenario trainingen. Ook kan de docent uitleg geven in het Skillslab, wat onderdeel is van de leerafdeling, waarbij studenten op poppen theorie en praktijk kunnen oefenen. Door het onderwijs nauw bij de praktijk te betrekken krijgt de student de kans om de theoretische kennis meteen toe te passen op de werkvloer. Dit geeft meer betekenis aan de lesstof en heeft een positief effect op de motivatie van studenten.

Creatieve variaties

Een leerafdeling geeft ruimte voor eigen invulling. Dit levert dan ook verrassende vormen op. Denk aan het tegelijk opleiden van verpleegkundigen en BMH studenten waardoor de studenten leren samenwerken met verschillende disciplines. Maar een leerafdeling op een plek waar je die niet zo snel verwacht kan ook kansen bieden, zoals een leerafdeling in de acute zorg. Kortom, per organisatie kan de leerafdeling anders ingericht zijn, maar de basis blijft hetzelfde: een afdeling waar studenten de ruimte en tijd krijgen om te leren zodat ze zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op de beroepspraktijk.

KENMERK 1

Échte patiënten

De studenten op de leerafdeling kunnen zich goed voorbereiden op het werk omdat zij te maken hebben met échte patiënten en cliënten.

KENMERK 2

Studenten doen het!

Studenten leveren de zorg, de medewerkers van de afdelingen coachen de studenten op basis van kennis en vertrouwen. Dit vraagt van werkbegeleiders dat zij een stapje terug doen, op de achtergrond analyseren en alleen coachen waar dat nodig is.

KENMERK 3

Actief betrokken onderwijs

Wekelijks komt er een instellingsdocent naar de leerafdeling om theoretische lessen te geven. Dit zorgt voor een betere aansluiting van het onderwijs met de praktijk. Bovendien kan de student zijn nieuw opgedane kennis meteen in de praktijk brengen.

KENMERK 4

Leren van elkaar

Doordat er op een leerafdeling studenten van verschillende jaren en leerniveaus werken leren ze niet alleen van de begeleiders en docenten maar ook van elkaar. Ze leren samenwerken en elkaar feedback geven en worden sneller zelfstandig.

KENMERK 5

Skillslab

De studenten van een leerafdeling kunnen naar een Skillslab, waarbij theorie en praktijk wordt toegepast in scenario’s. Zij kunnen daar veilig oefenen op poppen.

Voordelen leerafdeling

Studenten kunnen de theorie direct toepassen in de praktijk en krijgen daardoor een beter beeld bij complexe zorg

Studenten ervaren de leerafdeling als een veilige leeromgeving, met als resultaat dat ze zelfverzekerder en zelfstandiger worden

Door de kritische blik en inzichten van studenten, worden ook de zittende medewerkers weer geprikkeld, uitgedaagd en wat bijgeleerd

Organisaties die vanuit de Impulsgelden een leerafdeling hebben geïmplementeerd: