Waarom digivaardig?
Landelijke cijfers
Bron: Ministerie OCW 2018 / ICtivity, 2017 / Utrechtzorg, 2019
In de zorg wordt steeds meer gebruik gemaakt van technologische innovaties, zoals domotica, apps, software en robotica. Deze ontwikkelingen zijn niet meer weg te denken en zorgprofessionals krijgen hier in hun werk onvermijdelijk mee te maken.
Tegelijkertijd zijn er medewerkers in alle sectoren, functies en leeftijden die onvoldoende digitaal vaardig zijn om hier zelfstandig mee om te gaan. Zij kunnen bijvoorbeeld niet rapporteren in het ECD, een MIC-melding doen of beeldbellen met een cliënt of patiënt. Medewerkers moeten over voldoende digitale vaardigheden beschikken om nu zelfstandig met huidige applicaties te kunnen werken en met vernieuwingen om te kunnen gaan. Alleen op die manier kan er doelmatig en effectief gebruik worden gemaakt van de digitale technologie.
Er is in een aantal organisaties al op verschillende manieren gestart met het verbeteren van digitale vaardigheden van medewerkers. Het doel is om de kwaliteit van zorg te borgen terwijl de effectiviteit van werken wordt vergroot door het verbeteren van de digitale vaardigheden van alle medewerkers. In de loop van de jaren zijn er veel inzichten en aanbevelingen naar voren gekomen. Dit zijn de drie belangrijkste:
Maak het ‘niet of minder digitaal vaardig’ zijn bespreekbaar en laat het een terugkerend onderwerp zijn tijdens teamoverleggen.
- Digitale vaardigheden behoren tot de competenties van een goede zorgprofessional. Maak het verbeteren van de digitale vaardigheden niet te vrijblijvend. De keuze die medewerkers hebben is hóe zij zich willen ontwikkelen, niet óf zij zich willen ontwikkelen.
- Het is belangrijk voor een digicoach om zichtbaar te zijn op een locatie. Dit is de eerste stap om het vertrouwen te winnen van iemand die vragen heeft. Het blijkt makkelijker te zijn om op een bekend gezicht af te stappen. Samen kan er dan gekeken worden hoe de vaardigheden verbeterd kunnen worden.
- Niet alle medewerkers hoeven alles te weten. Het helpt om eerst inzichtelijk te maken wat welke medewerker moet kunnen om zijn of haar eigen ‘basis digivaardigheden’ te hebben en hiermee te kijken waar er nog bijgespijkerd moet worden.
'De urgentie van digivaardigheid is groot! Om in de toekomst de groeiende zorgvraag te kunnen blijven beantwoorden, moeten we anders, slimmer, digitaler en meer op afstand werken en zorg leveren. Nu al! Bovendien kan het voor de patient prettiger en voor ons leuker. Dat vraagt “digitale-vaardigheden-lef” om te experimenteren en de nieuwsgierigheid om de digitale mogelijkheden te verkennen en in te zetten. Werk aan de winkel!' - Marjolein Tasche, bestuurder deRotterdamseZorg
Er zijn verschillende manieren waarop de digitale vaardigheden van medewerkers kunnen worden verbeterd. Het is afhankelijk van wat er bij jouw organisatie past wat de beste keuze is, dit zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. In dit E-zine zetten we tips en best practices van ervaringsdeskundigen bij elkaar, zodat jij een duidelijk beeld hebt van de opties.
Hierbij belichten we de verschillende fases waar je in zo’n project doorheen gaat, van de oriëntatiefase tot aan de borging. Aan de hand hiervan kan je iedereen binnen je organisatie laten inzien wat de noodzaak is om met dit project aan de gang te gaan, wat de toegevoegde waarde hiervan is en hoe dit bij jullie het beste kan. Alleen samen krijg je deze verandering voor elkaar!
Herken jij de eigenschappen?
Definitie digitale starter
Een digitale starter is iemand die zich conservatief en terughoudend opstelt ten opzichte van het aanleren van nieuwe digitale vaardigheden. De digitale starter staat stil in het leerproces als het om deze vaardigheden gaat. Dit heeft als gevolg dat met de constante verbetering die hard-, en software ondergaan de digitale starter gebruiker vasthoudt aan oude en minder efficiënte manieren om te werken met computers.
Definitie digitale vaardigheden
Alle vaardigheden die nodig zijn om digitale technologie te benutten om de kwaliteit van de zorg te vergroten en efficiënter makkelijker, veilig en transparant te werken.