Digivaardigheid gaat om flexibiliteit en wendbaarheid van de zorgprofessionals
Digivaardige zorgprofessionals zijn de basis van een toekomstbestendige zorgorganisatie
De digitale transitie is de afgelopen jaren versneld. We maken steeds meer gebruik van technologie in de zorg. Sterker nog, het is niet meer weg te denken en de inzet ervan zal alleen maar toenemen. Want, slimme innovaties helpen ons de zorg efficiënter te organiseren waardoor minder snel een beroep hoeft te worden gedaan op de (schaarse) zorgprofessional.
Voorwaarde van deze digitalisering is wel dat de zorgprofessional kan omgaan met deze innovaties. Digivaardigheid is dan ook niet meer alleen een functievereiste voor de zorgprofessional van de toekomst, het is een randvoorwaarde voor innovaties en goede patiëntenzorg. Denk bijvoorbeeld aan het online communiceren met mantelzorgers, het uitlezen van nieuwe technologische gezondheidstoepassingen en het veilig opslaan van patiëntendata.
Maar hoe vergroot je als organisatie de digivaardigheid van je medewerkers? Het begint met het agenderen van het thema vanuit een brede en toekomstgerichte visie op zorg. Het gaat om meer dan alleen basisvaardigheden. Het gaat om flexibiliteit en wendbaarheid, van de organisatie maar ook van de zorgprofessionals. Want het omgaan met nieuwe technologieën vraagt nogal wat van het leervermogen en de veranderkracht van de zorgprofessional. Uiteindelijk zijn het de mensen die de wendbaarheid van je organisatie bepalen.
Meer over wendbaarheid en de veranderkracht van zorgprofessionals lees je in dit e-magazine. Daarnaast delen verschillende zorgorganisaties die al aan de slag zijn met digivaardigheid ervaringen en tips over hoe je jouw organisatie digitaal vaardiger kunt maken. In 6 praktische stappen leggen we uit hoe je tot een aanpak kunt komen en welke visie daarachter zit. Ook lees je in het magazine interessante onderzoeksresultaten, vind je er de visie vanuit onderwijs en reiken we handvatten aan rondom de financiële mogelijkheden.
Voor de ontwikkeling van een concrete aanpak is er het landelijke programma ‘Digivaardig in de zorg’ dat voorziet in tal van workshops, onderzoeksresultaten, testen en leermiddelen. Adviseurs van deRotterdamseZorg brengen deze middelen graag naar onze regio en kunnen helpen met de implementatie binnen de organisaties, onder andere door het delen van kennis en best practices.
Samen bouwen we aan de toekomstbestendige, digivaardige en vooral gelukkige zorgprofessional!