Definitieve prognose tekorten in de zorg 2022

Er is positief resultaat,
maar we zijn er nog niet!





Doelstellingen voor 2022

In Rotterdam Rijnmond werken we met RAAT+DAAD aan een integrale arbeidsmarktaanpak voor de zorgsector. Deze is gebaseerd op de uitkomsten van de regionale Strategische PersoneelsPlanning (rSPP). De rSPP biedt een regionale foto van de huidige en toekomstige situatie. Het verschil hiertussen bepaalt de inspanningen voor zorgorganisaties, onderwijs en overheid. In samenwerking met Prismant is nu de definitieve prognose voor de tekorten in de zorg in 2022 opgesteld.

De inspanningen om de arbeidsmarkt positief te beïnvloeden, hebben zeker effect: waar in de prognose tot en met 2021 een tekort van ruim 2100 personen in de regio werd voorspeld, is dit in de prognose tot en met 2022 gedaald naar 1269. De daling is vooral toe te schrijven aan de toename van de instroom. De grootste tekorten zien we bij de verpleegkundigen niveau 4 en 6 en bij de verzorgenden IG. Maar inmiddels lopen ook de tekorten voor Helpenden op.

Bron: Prismant

We zien een hogere instroom in opleidingen en een hogere instroom in organisaties. De totale formatie is met 5% gegroeid en de instroom in de sector is ten opzichte van 2017 gegroeid met 20%.

Het totale opleidingsvolume is 11% gestegen, met 289 studenten. De organisaties zijn in het afgelopen jaar 15% meer gaan opleiden in de werken en leren opleidingsvariant (BBL).


Opvallend is de toename van het aantal studenten in de opleiding Helpende (+18%). Bekend is dat het studierendement van beroepsbegeleidende leerweg-opleidingen (BBL) gemiddeld 23% hoger is dan beroepsopleidende leerweg (BOL). Omdat het aantal BBL-opleidingen toeneemt ten opzichte van BOL, verwachten we dat het studierendement de komende jaren verbetert.

De uitstroom komt uit op circa 4,5 op 10 personen. Bovendien blijft de toename van de uitstroom zichtbaar. De grootste tekorten zien we bij de verpleegkundigen niveau 4 en 6 en bij de verzorgenden IG. In de kinderopvang is het meer-ogen-principe ingevoerd; dit leidt tot een hogere vraag naar pedagogisch medewerkers.


Vooral de uitstroom bij medewerkers in de leeftijdscategorie t/m 34 jaar is in verhouding hoog. Aandacht voor goede begeleiding en ondersteuning is nodig om jonge medewerkers in de eerste fase van het dienstverband te kunnen behouden.


Een deel van de medewerkers die uitstromen keert terug als zzp’er. Aandacht voor uitstroom en flexibilisering blijft hierbij van groot belang voor het terugdringen van de tekorten op de arbeidsmarkt.

Het vervolg van de RAAT+DAAD-cyclus

De betrokken partijen blijven zich inspannen. De komende periode gaan de deelnemende organisaties de dialoog aan om de RAAT+DAAD te actualiseren. Tevens wordt RAAT+DAAD verbonden aan het Rotterdamse Leerwerkakkoord (LWA) om extra impulsen te geven aan het terugdringen van de personeelstekorten.

Meer weten?

Download de aanvullende factsheet met alle cijfers.