Behoud begint voor de eerste werkdag


Duurzaam instromen in de zorg met
Blauwe Maas

Beter voorsorteren op je baan in de zorg. Dat is waar het project ‘Blauwe Maas’ voor zorgt, door een oriëntatietraject aan te bieden voor zij-instromers in de Jeugdzorg, Gehandicaptenzorg en GGZ. De vraag van cliënten wordt steeds complexer, waardoor ook de vraag naar goed gekwalificeerde hulpverleners toeneemt. Ook hierop heeft Blauwe Maas een antwoord: voldoende mensen met interesse in de zorg- en hulpverlening aan boord halen én houden.

Het traject kenmerkt zich door veel persoonlijke aandacht voor de kandidaten. Dat begint al bij de werving en selectie. Nauwkeurig wordt de motivatie meegenomen in de gespreksrondes. Ook de kwaliteiten en sterke punten van de kandidaten worden gemeten in de capaciteitentest. Zo wordt een zo goed mogelijke match met de functie gemaakt.

Wat betreft opleiding en scholing voorziet het traject in maatwerk. Wat heeft de kandidaat nodig, een vakopleiding of specifieke training? Hiernaast zijn er groepsbijeenkomsten waarin reflectie centraal staat en worden er coachingsgesprekken aangeboden. Blauwe Maas zet hoog in op de begeleiding van nieuwe medewerkers. Zij helpt bij hun oriëntatie en loopbaankeuze zodat ze duurzaam kunnen worden opgeleid tot vakbekwame professionals.

6 mei 2019 startte de oriëntatiefase van de nieuwe groep met een tweedaagse training. De deelnemers lopen daarna twee maanden mee bij Pameijer, Enver en Antes/Parnassia, begeleid door een coach. Ze sluiten af met een reflectieverslag en een presentatie. Het streven is om de groep in het najaar bij een organisatie te kunnen plaatsen.

Meer weten?

Het Blauwe Maas traject wordt gecoördineerd

door Miriam Maenhaut.