Bijgewerkt nieuws uit 2019

24/7 stages: stoer juist

Hoe haal je uit stages wat erin zit? Door anders te denken. Wat nou als we studenten niet alleen op de dag maar ook in avonden, nachten en weekends lieten stagelopen? Ingrid van der Elst (Laurens) en Denise Dentro (Albeda) zagen een brainstorm in een werkgroep bij deRotterdamseZorg als startpunt en begonnen een pilot. Leerlingen op niveau 3 en 4 gingen acht keer mee in de ‘afwijkende diensten’.

Dit staat gelijk aan één keer per week gedurende de stageperiode van 20 weken.

Het verliep goed! Juist in deze werkuren was een werkbegeleider vinden geen probleem meer en het inhoudelijk contact ging er zo ook op vooruit. De student ziet andere handelingen dan overdag, dus leert nog meer. Het één op één contact geeft alle ruimte voor vragen stellen. De studenten die deze diensten hebben meegelopen komen met een gemotiveerde vibe de klas in en daar heeft de rest ook wat aan.


Bij onder andere Ikazia zijn ze positief en bereid dit idee verder uit te werken. Zij zien het als een typisch voorbeeld van regionale slimheid ten aanzien van kwalitatieve en kwantitatieve stageproblematiek.


Balen studenten van dit beroep op hun, normaal gesproken, vrije tijd? Geenszins. De meesten zeiden het stoer te vinden op deze uren te werken. Ze voelden zich meer een serieus onderdeel van het team.

Het enige dat tegenstond was de OV verbinding, die sluit niet altijd goed aan op deze diensten. deRotterdamseZorg gaat door met anders denken, ook hierover.


Meer lezen? Student Justin Koerts vertelt erover in het ZO-zine van Albeda

Studenten die Nedap al kennen

De verpleeg- verzorg- en thuiszorgsector (VVT) werkt met Nedap. Wie studeert om in de VVT te werken, zal dus snel en goed wegwijs moeten raken in dit systeem voor elektronische patiënten dossiers (EPD’S). Projectleider Belianne de Kock gebruikt haar doorzettingsvermogen om dit, maar ook de EPD-systemen van de ziekenhuizen zoals HIX, te integreren in de beroepsopleidingen. Het doel is dat na het Hoornbeek College, ook het Albeda, Zadkine en Hogeschool Rotterdam de accounts activeren. Het doel is om studenten zelfverzekerd te laten starten. Met deze vaardigheid zijn ze direct bereid bij te dragen aan de activiteiten op de drukke werkvloer. Werkbegeleiders kunnen hen meenemen in belangrijke praktijk- en dus patientervaringen en hoeven niet lang meer stil te staan bij gesprekken over softwaregebruik. Een absolute groeistap in de missie om de stagekwaliteit te verbeteren!

Werkgevers Service Punt levert herintreders

Zonder praktijkopleiders geen stages en zonder stages geen personeel. Het Werkgevers Servicepunt hielp mee deze praktijkopleiders te vinden. Zij doken voor deRotterdamseZorg in de bak werkzoekenden die een achtergrond als verpleegkundige heeft; potentiele herintreders dus! Deze mensen samen willen we nu in een pool plaatsen. We leiden hen weer op en verhogen daarmee de instroom.

De studenten die herintreders als praktijkbegeleider krijgen hebben leiding met ervaring. En met een goed gemoed, want dit nieuwe perspectief doet de herintreders zelf ook wat. De eerste praktijkopleiders hebben hun diploma in ontvangst genomen en zijn al aan de slag.

Het traject bestaat uit een schooljaar leren, waarvan het eerste halfjaar meteen al 16-20 uur op de werkvloer. Daarna volgt een periode waarin de praktijkopleiders naast het werk één keer per week naar de les komen. De lessen zijn vooral gericht op samenwerken, coachen en plannen.

Begeleidingshulp op zak

Stagebegeleiders hebben absoluut hart voor opleiden. Maar ze hebben het ook druk. Ze moeten geconcentreerd met de praktijk bezig zijn en tegelijkertijd didactisch sterk. Dat kan lastig zijn. Wilbert van Heul liet het daar niet bij zitten en bedacht een sleutelhanger met vragenkaartjes eraan. De begeleiders kunnen dit als spiekbriefje gebruiken om nuttige gesprekken met studenten op te starten. Deze praktische kwaliteitsverbetering werd uitgewerkt bij het practoraat van het Albeda college en bungelt inmiddels ook aan de kleding van Middin- en Laurenspersoneel. De sleutels zijn voor elke aangesloten instelling beschikbaar.


Een goede stage, ondanks ...

Geen standaardroute

Rotterdam is een grote stad. Net als andere grote steden is het aantal MBO-ers met ‘persoonlijke problematiek’ relatief groot. Het zijn talenten voor de zorg, maar de standaardroute past hen niet. Mantelzorgtaken, ouderschap, een beperking of topsport kunnen extra aandacht vragen. Geven we die niet, dan zal de vertrektrend van deze groep doorzetten en dat kunnen we ons met de huidige personeelstekorten niet veroorloven.

Maar maatwerk

Gelukkig werken in deze regio vijf vrouwen die dit willen veranderen. Zij vertegenwoordigen het Erasmus MC, het Albeda zorgcollege, het Zadkine, Hogeschool Rotterdam en ons arbeidsmarktnetwerk, deRotterdamseZorg. Met de pilot ‘de Diversiteitsroute’ kregen zij voor elkaar dat we met 'maatwerkafspraken' kunnen gaan werken. Alles draait om samenwerken teneinde helpende werkomstandigheden te faciliteren. De pilot is succesvol en wordt regionaal uitgerold.

Drie middelen

De oplossing bestaat nu uit een afsprakenformulier, een routeplanner en strippenkaart.

Het maatwerk wordt hiermee geformaliseerd. Een voorbeeld van het afsprakenformulier is dat een alleenstaande moeder nu een half uur later kan beginnen in verband met de openingstijden van de crèche. De routeplanner is bijvoorbeeld voor de student die langer over zijn/haar stage mag doen. De strippenkaart is voor het geoorloofde afwezig zijn om met een naaste naar een consultatiebureau of ziekenhuis te kunnen gaan.


Acceptatie

De drie middelen zorgen voor acceptatie op de werkvloer. Ergernis en onbegrip worden minder, een constructieve afstemming onstaat. Zowel de student, als de school, als de zorgorganisatie heeft hier houvast aan. Werkbegeleiders kunnen ‘student met bijzondere omstandigheden’ hierdoor weer open tegemoet treden. Als regio houden we in de gaten of studenten met op deze manieren een volwassen regie blijven nemen en voorkomen we dat beginnende problemen groter worden. Begin 2020 brengen we in kaart wie met dit maatwerk kan starten.

Het bellensysteem?
Al gezien!

Als je wil vernieuwen en verbeteren, moet je eerst kijken naar wat er al is. Dat begreep Rianne van Hoepen, die bij het practoraat Online van Hoornbeeck College werkzaam is, heel goed. Ze zag een 3D camera liggen en dacht: virtuele rondleiding voor studenten! Inmiddels zijn we wat stappen verder en ligt er een handleiding klaar voor elke organisatie die er in deze regio mee aan de slag wil.

Niet alleen de student maar ook de begeleider begint de stage met -letterlijk- een beter beeld van de realiteit.

Ze hebben de medicijnkamer, de bedden en het bellensysteem al gezien voor ze er waren. Starten met hulp van virtual reality bewijst bovendien dat zij een loopbaan vol innovatie zijn begonnen.

Ketenstage Havenue

We krijgen meer ouderen in Nederland, dus Rotterdam Rijnmond bereidt zich voor.

Hogeschool Rotterdam en Havenue zorgen samen voor een ketenopleiding voor hbo-verpleegkundigen. Ze brengen in kaart welke ziektebeelden en specifieke hulpvragen er morgen zullen spelen. Met die kennis gaan ze de verbinding aan met organisaties. 'Onbegrensde samenwerking maakt zoveel meer mogelijk.'

’Ik wil mij heel graag verder ontwikkelen in de ouderenzorg. Daarom koos ik voor stage lopen via het netwerk van Havenue.’’

~ Manal, derdejaarsstudent verpleegkunde aan de HR

Tijdens de ketenopleiding komt de stagiair op locaties van de partnerorganisaties van Havenue. Dat zijn welzijns- en zorgorganisaties, waaronder ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties en huisartsen. Zo leert en ervaart een student verpleegkunde welke zorg waar plaatsvindt en waar die thuis hoort. Daarnaast is er specifieke aandacht voor de behoeftes van ouderen.


Na de stage is de student goed op de hoogte en al gewend om over de schotten heen te kijken.

Docenten van de Hogeschool Rotterdam en de ouderenzorg-praktijkbegeleiders delen hun kennis en ervaring. Studenten bespreken met hen thema’s zoals Positieve Gezondheid en technologie. Het Havenue netwerk deelt relevante casuïstiek voor de verdere ontwikkeling van het zorgconcept.

“Met deze stage doen onze hbo-studenten gegarandeerd ervaring op bij meer dan één zorginstelling. Ook is er aandacht voor de veranderende zorg.”

~ Mevrouw Van Balen, docent Hogeschool Rotterdam en verpleegkundige bij het Erasmus MC

Positieve Gezondheid is een belangrijke leidraad bij Havenue. De student verpleegkunde leert bij te dragen aan het vermogen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan.

Het accent ligt daarbij niet op ziekte, maar op veerkracht en op wat het leven betekenisvol maakt.


Verder speelt technologie een steeds grotere rol. Binnen de ketenstage stellen studenten zich dan ook de vraag: Wat kan jij in jouw rol bijdragen aan innovatie? We willen verpleegkundigen opleiden die in staat zijn om de mogelijkheden van technologie of sociale innovatie te benutten.


Havenue is een proeftuin voor het ontwikkelen van een nieuwe integrale aanpak voor de gezondheid van (kwetsbare) ouderen in Rotterdam. Dit heeft als doel om Rotterdammers prettiger ouder te laten worden zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen.