Vitale Verpleegkundigen 50+
Het project Vitale verpleegkundigen 50+ maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Vitale Delta, dat wordt uitgevoerd door Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Leiden, de Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland met partners in de Deltaregio Zuid-Holland. De centrale doelstelling is het versterken van vitaliteit van jong tot oud in de wijk. Vitale Delta zet in op het behoud van werkenden in de zorg, en is hierbij begonnen met de groep 50+ verpleegkundigen. Juist voor deze groep is duurzame inzetbaarheid het meest urgent.
Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van 2017 blijkt dat verpleegkundigen tot hun 63e jaar willen doorwerken, maar tegelijkertijd denken dat ze vanaf hun 60e/61e niet meer in staat zijn om door te werken. Een verschil van 2,5 tot 3 jaar waarbij de oplopende pensioenleeftijd de urgentie nog versterkt.
‘‘Mensen moeten gehoord, gezien en gewaardeerd worden.’’
Onderdeel van het project Vitale verpleegkundigen 50+ is de dialoog met verpleegkundigen 50+, die plaatsvond op 4 april in de Rotterdam Science Tower, georganiseerd door het team van Vitale Delta in samenwerking met Bureau Lambregts, SMO en deRotterdamseZorg. Daarbij waren verpleegkundigen (van 50 tot 66 jaar), hr-adviseurs, -managers en -directeuren uit veertien organisaties en zes sectoren aanwezig. Deze vraag stond centraal tijdens de dialoog:
Wat kan, volgens verpleegkundigen, hr-managers en bestuurders, de vitaliteit van 50+ verpleegkundigen blijvend versterken?
Dagvoorzitter Johan Lambregts sprak vanuit zijn eigen ervaring als verpleegkundige. Hij nam de verpleegkundigen mee door verleden, heden en toekomst van de zorg en verpleegkunde en alle veranderingen.
‘‘Geef ons het gevoel dat we ertoe doen, door aandacht te geven aan de kleine zaken.’’
Over personeelstekort, werkdruk en sector
‘‘Ik had een heel fijn groepje. We herkenden elkaar in dezelfde problemen, zoals werkdruk, kennisniveau en handsteunen aan het bed.’’
Een idee, dat hierbij als voorbeeld werd genoemd, is een buddy te zijn voor een jongere verpleegkundige. Vanuit de praktijk werd hierbij ook een mooi voorbeeld gedeeld door een loopbaanadviseur (van Aafje): 4 uur per week worden daar de verpleegkundigen 55+ vrijgesteld van fysieke taken.
Daarvoor in de plaats zijn zij mentor voor jonge verpleegkundigen zodat zij hen ook weer kunnen binden en boeien voor het prachtige vak van verpleegkundige!
Daarnaast verlangt deze groep sterk naar maatwerk, en meer vrijheid in roosters en werkuren.
Vervolgens gingen de verpleegkundigen in kleine groepen met elkaar in gesprek over onderwerpen als: vitaliteit, loopbaanwens en succes- en faalfactoren. Uiteindelijk kwamen zij samen tot ideeën en oplossingen die de vitaliteit van 50+ verpleegkundigen kunnen bevorderen. Deze ideeën waren zeer uiteenlopend: van snuffelstage(s) tot spraaksturing met HIiX, van mantelzorgverlof tot werktijden op maat.
Monique van Dijk (hoogleraar verplegingswetenschap Erasmus MC) sloot de bijeenkomst af en benoemde in haar keynote: “De 50-plussers hebben veel ervaring, zij mogen zich dat realiseren!” En dat is ook wat deze groep verpleegkundigen zich realiseert: zij zien zichzelf als ervaringsdeskundigen en willen dat graag (nog meer) inzetten!
Toevoeging vanuit hrm
‘‘Ik denk dat het de taak van ons als organisatie is, om een cultuur te creëren waarin we eerder met elkaar in gesprek gaan.’’