Interview Roselinde van Berkel


Leren van de medewerkersreis

Volg het proces vanuit de werknemer. Maak de reis die een werknemer volgt vanuit het oogpunt van de werknemer zelf. Loop als organisatie mee, van het eerste contact met de organisatie, via de sollicitatie tot een eventueel vertrek naar een andere organisatie en alles wat daar tussenin gebeurt. Zo zie je waar in jóuw organisatie de knelpunten zitten, en waarom medewerkers afhaken. Roselinde van Berkel brengt als winnaar van de ideeënwedstrijd Word RAATgevert! de reis van nieuwe medewerkers in kaart.

In hoeverre vind jij 'behoud' een onderwerp van de werkvloer zelf?

Behoud van medewerkers is wat mij betreft absoluut een onderwerp van de werkvloer zelf. In de jeugdhulpverlening werk je met kinderen. Hoe meer personeelswisselingen er zijn, hoe meer kinderen te maken krijgen met verschillende hulpverleners. Dat schept onrust en wantrouwen. Vaak werk je

met kinderen die al weinig vertrouwen in volwassenen hebben. Dan is het des te kwalijker als kinderen wéér bevestigd worden in het feit dat volwassenen hen in de steek laten. Zelf werkte ik bewust jarenlang op dezelfde groep, omdat ik vind dat je verantwoordelijk bent voor de kinderen waarmee je werkt. Bij vertrek van een hulpverlener moeten kinderen wéér aan iemand anders wennen, wéér vertrouwen in iemand zien te krijgen. Dat komt hun ontwikkeling niet ten goede.

Op welke manier draagt jouw oplossing bij aan het behoud van medewerkers?

Mijn oorspronkelijke idee ‘volg hoe er met huidige medewerkers omgegaan wordt’ draagt nog meer bij aan het behoud van medewerkers, dan hoe ik nu het project uitvoer, met nieuwe medewerkers. Maar dat neemt niet weg dat het volgen van nieuwe medewerkers bijdraagt aan de kwaliteit van de jeugdzorg. Dankzij mijn project ontdekken we knelpunten op het gebied van het werven

en behouden van medewerkers en pakken we deze aan. Daardoor worden nieuwe medewerkers beter ontvangen en ingewerkt. Door te voorkomen dat nieuwe medewerkers afhaken, hoeven we niet opnieuw een vacature uit te zetten en zijn we geen extra tijd kwijt aan het inwerken van nieuwe mensen.

Bovendien voorkomen we dat medewerkers niet doorgaan met de sollicitatieprocedure. Daarmee bespaar je tijd. Die tijd kunnen we vervolgens besteden aan de essentie: de cliënten.

Waar loop je tegenaan in je project?

De voorbereiding was met name een knelpunt waar ik tegenaan liep. Het schrijven van het plan van aanpak, het maken van een goede begroting, mensen enthousiast maken: dit alles kostte veel tijd. Maar inmiddels loopt het project als een trein. We hebben een goed projectteam, de eerste interviews vonden plaats en de andere acht zijn ingepland.

Zie jij jouw project als een begrensd plan of kan de uitwerking ervan nog lange tijd doorwerken?

Mijn project kan heel lang doorwerken. Als we de knelpunten aanpakken, die we dankzij mijn project ontdekten, kunnen we daar structureel voordeel van hebben. Een goed begin is immers het halve werk. Ik kijk uit naar het resultaat!

Roselinde was aanwezig als spreker op het Word RAATgevert! Symposium op maandag 1 juli 2019 in Rotterdam Science Tower.